Dojíždění vs bydlení v podnájmu Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Dojíždění vs bydlení v podnájmu

Názor a osobní zkušenosti na téma dojíždění za studiem oproti bydlení na privátu a platit nájem. image of Dojíždění vs bydlení v podnájmu

Moje dosavadní zkušenosti s dojížděním a bydlením:

Celý život bydlím na vesnici u Kolína. Má to své pro i proti. Všeobecné výhody a nevýhody vesnice oproti městu zná každý, to zde nechci rozebírat. Do střední průmyslové školy v Kutné Hoře jsem nejprve docházel z intru (necelý půl rok, abych si zkusil bydlení na intru) a pak raději dojížděl autobusem, později autem.
Za prací jsem dojížděl rok do Prahy a Plzně, dal výpověď a nastoupil na vysokou školu. V srpnu jsme sháněli levné ubytování pro mne a Simču (případně pro další spolubydlící). Nakonec jsme sehnali podnájem v Rybitví u Pardubic (přímé napojení na MHD Pardubice), na bytě jsme byli celkem čtyři a platili každý 1700 Kč. První dva semestry jsme strávili v podnájmu, další budeme dojíždět.

Výhody a nevýhody

snaha ušetřit peníze

Na bytě jsme byli jednak kvůli snaze ušetřit peníze za dopravu a čas strávený dojížděním. A nedopadlo to úplně dle představ. Cenově i časově to vyjde +- stejně, záleží na tom, jak často se jezdí domů, jestli každý víkend nebo ob víkend. A když není škola (svátky, zkouškové, prázdniny) tak je člověk stejně radši doma, než na bytě a ten se pak platí zbytečně. Takže pro koho je hlavní hledisko cena, spočítejte si, na kolik to vyjde. K nájmu je třeba připočíst (mimo jiné) náklady na dopravu (2× týdně tam a zpět).
Je to různé, někdo kdo jezdí vlakem tak má dopravu levnější, já jezdím autem, tak nájem vyhází lepší.

snaha ušetřit čas

S ušetřeným časem jsem také nebyl spokojen. 7 minut na zastávku, 25 minut k fakultě, 4 minuty do fakulty není moc velký rozdíl oproti dojížděcí variantě (10minut cesta k vlaku, 30minut cesta vlakem, 10minut od vlaku k fakultě). Na druhou stranu žádný stres se zpožděným spojem.

věci na různých místech

Nejvíce mi na bydlení v podnájmu vadila ta roztříštěnost věcí na různých místech. V mém případě na třech - doma, u přítelkyně a na bytě. To je věc, na kterou jsem při plánování vůbec nepomyslel.
V praxi to funguje asi tak, že když jsme na cestě od přítelkyně na byt, je úplně jasné, že potřebná bunda (flash disk, foťák, kalhoty, externí disk, nějaké doklady, boty, kniha, brýle, snowboard…(cokoliv dalšího)) je na tom třetím místě čili doma. A všechny věci vozit v autě samozřejmě nejde. Abych pak takové věci pořád nevozil v autě, tak mám např. 3× zubní kartáček, na každém bydlení jeden. Velice nepraktické.
+ pošta. Když si něco objednám a nechám poslat, na kterou adresu si to mám poslat, když nevím, za jak dlouho to pošlou a kde budu?

zařizování bytu, kupování věcí

Ten byt měl sice levný nájem, ale podle toho taky vypadal. Starý nábytek, stará CRT televize, stará kuchyň. A já si starý, neergonomický stůl dal monitor, notebook, klávesnici apod. Židle také stará neergonomická. Nový nábytek kupovat moc dobře kupovat nejde

  • kam by se dal starý nábytek?
  • jsem v podnájmu, takže si s příslušenstvím bytu nemůžu dělat co chci
  • co pak po ukončení nájmu? Vezmu si věci domů (kam, doma mám jiný). Budu mít doma zbytečně 2 televize, 2 kancelářské židle?
  • Na jak dlouho to kupuji? Budu tu rok? Dva? Nebo jen měsíc?
  • Když si takto nakoupím LCD televizi a vybavím byt, nebudou pak chtít vyšší nájem, když uvidí, že na to mám?

Závěr.

Vypadá to, že jsem nacházel pouze samé nevýhody, ale tak to není. Mělo to i své výhody… klid na bytě, bydlení ve městě, člověk nemusí řešit dopravu, když všude jezdí MHD atd.
Pokud bych měl dojíždět o dost delší vzdálenost, tak na bytě ještě zůstal, ale když je možnost dojíždět za + - stejný peníze a čas, proč toho nevyužít… Další semestru tedy budu dojíždět, pak uvidím.


autor článku OS | datum publikování 11. August 2011 16:12 | Škola, studium a vše okolo Studium |

Kometáře

#1 Buchtič wwwbuchtic.bloguje.cz

Výhody vs nevýhody bydlení na privátě/kolejí, resp. úspora, ale silně závisí na vzdálenosti bydliště od místa koleje. V tvém případě, když vlak jezdí každou půl hodinu a cestu máš 10 min, tak není co řešit. reaguj

datum 11.08.2011 20:18

opera windows-7

#2 MzK wwwoldasalek.cz

Sice mám relativně dobré spojení, ale proč si nezkusit bydlení v novém městě a společné bydlení s přítelkyní má taky něco do sebe. reaguj

datum 12.08.2011 09:50

firefox windows-7

#3 Subber wwwsubber.cz

Tuto vec take budu muset resit, protoze pristi rok uz chci studovat v Praze ( a take uz tam spise bydlet ). Vzhledem k tomu ze jako veskerou techniku pouzivam notebook ( TV mam ale v podstate mne nezajima ) a ze chci jeste na zacatku setrit na dalsi veci, asi bude stacit kolej. P.S. zdravim z Chorvatska :). reaguj

datum 13.08.2011 22:22

safari apple-iphone

#4 Anonymous_ wwwvsetesty.cz

Tyjo Oldo - precti si to po sobe alespon :) Kdyz uz nic, tak alespon ty preklepy a hrube chybky vyhazet - cetlo by se to pak lepe (alespon tem, co hrubky rozpoznaji a bije je to do oci - neda se pak poradne soustredit na text...).

Jinak ke clanku - usporu na cestu sis preci mohl zjistit predem :) Kdyz neni dostatecna - mel jsi volit blizsi umisteni, aby jsi dojizdel kratsi dobu. Navic pri dojizdeni vlakem ubohych 30 minut (+ cesta) vubec prece nema cenu resit dojizdeni! 30 minut je nic!

Uspory sis take mohl spocitat predem - preci vis, kolik platis za benzin a kolik budes platit za najem, takze tyhle veci te nemohly prekvapit.

No a ze jsi radsi doma, nez ve svem vlastnim - to uz je vec nazoru. Ne kazdy je radsi doma s rodinou, nekdo je samostatnejsi a zije radsi oddelene - v tom je velka vyhoda privatu. Navic privat je od toho, aby se v nem poradaly ruzne akce (party etc.). Pokud jsi ten potencial nevyuzival, tak je to tvoje chyba - pokud ti slo o uspory penez a casu, tak jsi jednoznacne mel volit intr a na nem zustat. Ten je jak levny, tak je hned u skoly (a pokud ne hned u skoly, tak vetsinou velmi blizko, jinak by postradal smysl). No a roztristenost veci... S tim musim souhlasit, avsak 3 kartacky je prece ten nejmensi problem a ostatni veci (notes, externi USB disk, flashka atd.) muzes preci nahazet do batohu a jsi sbalen ;-)

No a konecne ohledne odesilani posty - jestlize jsi velice casto na vsech mistech, tak je preci jedno, kam si to nechas poslat, protoze se tam stejne stavis. No a pokud na ty mista moc casto nejezdis, pak preci neni treba resit ani ten kartacek - ten si 1x/tyden proste hodis do nejake toaletni tasky a do batohu a opet jsi v cajku...

No a ke kupovani veci - to je hovadina, do pronajmu kupovat nove veci. Treba LCD TV budiz (ale to si nevystacis s 24" LCD monitorem?), ale nabytek? Proc? Neni to tvuj byt a jsi tam prechodne, proc kupovat novej nabytek, se kterym by pak byly problemy. Pokud si potvrpis na luxusu a jsi tak "rozmazleny", ze myslis i na takove blbosti, pak se neohlizej po starem byte, ale proste kup drahy luxusni byt a budes spokojen ;) Bud chces usetrit a pak musis pocitat s mensim luxusem, anebo si potrpis na luxusu, pak ale musis pocitat s tim, ze za nej zaplatis - to je jednoduche. reaguj

datum 16.08.2011 12:08

chrome macosx

#5 Anonymous_ wwwvsetesty.cz

A btw "Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_6_8) AppleWebKit/535.1 (KHTML, like Gecko) Chrome/13.0.782.112 Safari/535.1" neni Safari, ale Google Chrome :) reaguj

datum 16.08.2011 12:09

chrome macosx

#6 MzK wwwoldasalek.cz

reakce na »Subber«: Užij si to v Chorvatsku, já teď z Chorvatska (Biograd na Moru) přijel.
reakce na »Anonymous_«: Hrubky a překlepy opravím, posledně jsem měl nutkání napsat článek před odjezdem, takže trochu hektické.
Více méně máš pravdu, já s tím souhlasím, skoro ročního pobytu na privátu nelituji, nové zkušenosti.
reakce na »Anonymous_«: jj, je to stále starý redakční systém, který slouží možná už od roku 2007.. Budu to přepisovat do nového později, díky za bug report, je toho víc co je potřeba opravit, hlavně v nepřístupné administraci a lepší ochrana proti spamu.. reaguj

datum 21.08.2011 14:24

firefox windows-7

#7 Subber wwwsubber.cz

reakce na »Subber«: Hehe, v Biogradu uz sem byl, letos Primosten ( kousek od Sibeniku ) :) reaguj

datum 22.08.2011 16:47

firefox windows-xp

Nové kometáře nejsou povolené.