Můj vyladěný homeoffice setup Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Můj vyladěný homeoffice setup

Covidový lockdown mne donutil vyladit už tak dost vyladěný homeoffice setup (neboli pracovní koutek). Macbook pro, 4K Monitor mám už dlouho. Jde se vylepšovat na ultimátní verzi.

foto

Počítač Macbook pro

Tři a půl roku starý apple MacBook pro 15" jsem nahradil firemním MacBook pro 16" (intel). Solidní upgrade z i7 16GB RAM na i9 a 64GB RAM. Tento upgrade jsem měl udělat už dávno, ale čekal jsem na firemní HW.

Uvažoval jsem i o linuxovém Desktop HW, ale nechtěl jsem řešil různé klávesové zkratky na různých OS a nutnost synchronizace dat mezi dvěma OS.

Jen ta cena je poměrně vysoká, první MacBook jsem koupil za 45 tisíc, druhý stál už 85 tisíc a třetí firemní by vyšel na cca 116 tisíc) :( Na druhou stranu, když se cena počítače rozpočítá na ~ tři roky a odečte se prodejní cena a plat vývojaře, není to tak hrozné.

Monitor

V dubnu 2018 jsem si pořídil 26" 4K USB-C monitor. Vyšel na 14 tisíc a koupě nelituji, Rozlišení 4K i velikost 26" je dnes nutné minimum, USB-C je také užitečný port - jedním kabelem se MacBook nabíjí, přenáší obraz i se připojí USB zařízení připojená k USB monitoru. Dnes bych kupoval 32" 4K USB-C monitor.

Externí klávesnice

Dříve jsem byl spokojený s Microsoft Natural 4000, ale to je už dávno. Pak jsem dlouhou dobu používal interní klávesnici macbooku. Ale protože Apple's butterfly keyboard je nejhorší klávesnice ever, macbook jsem musel 2x servisovat kvůli klávesnici, začal jsem se poohlížet po externí klávesnici. Druhou výhodou externí klávesnice je, že mám fyzické klávesy F1-F12, dedikované klávesy HOME, END, DELETE, INSERT, PAGE DOWN, PAGE UP. A třetí nezanedbatelnou výhodou je, že počítač netopí pod rukama.

Po dlouhém vybírání a neustálém navyšování cenového limitu jsem nakonec koupil mechanickou Herní klávesnice Logitech G915 LIGHTSPEED TKL Wireless RGB GL Tactile, carbon (US INTL) za 4600 Kč! (2021). Škoda, že nemá USB-C nabíjení, ale retro nabíjení micro-USB.

Externí myš nebo spíš externí trackpad

K externí klávesnici je potřeba i myš. Doma mám Microsoft SideWinder Gaming Mouse (z roku 2008), ale chyběly mi gesta, které umí trackpad. Tak jsem si pořídil externí trackpad: Apple Magic Trackpad 2 za 4000 Kč (2021)

Sluchátka s noise cancelling

Ty jsem kupoval krátce po narození potomka a zvolil jsem Sluchátka Sony Hi-Res MDR-1000XC za 7000 Kč v březnu 2018.

Židle

Ergonomická židle Spinalis Hacker. Nevím jak moc funguje či nefunguje, ale záda mne občas bolí i s touto židlí. Těžko říct, jestli by to s jinou židlí bylo stejné / horší / lepší. Pohodlnější (ne zdravější) křesla máme v práci. Spinalis hacker koupená za 18 645 Kč v květnu 2012! Tuto židli mám fakt dlouho, takže za tu cenu se asi vyplatila.

Standup desk

Stůl AlzaErgo Table ET1 NewGen černý za 9147 Kč. Duben 2020. Pohodlí, zdraví a ergonomie jsou důležité.

Dobrá je i podložka pod klávesnici a trackpad, ale to je pouze třísetkorunová položka.

Dále mám podstavec pod monitor AlzaErgo Riser ER130 550 Kč duben 2020.

Držák na notebook

Aby byl notebook ve výšce očí a současně nepřekážel na malém stole, používám Držák na monitor AlzaErgo Arm S35B + Držák AlzaErgo Arm O15B (dohromady asi 1250 Kč Leden 2021).

A co dál?

S tímto setupem jsem spokojený.

Snad jen protože máme časté videokonference, uvažuji o externí webkameře (teď mne natáčí macbook z boku, raději bych přední kameru).

A pohodlnější židle by se taky hodila. A jak vypadá váš homeoffice? #weAreShipMonk


autor článku OS | datum publikování 14. April 2021 17:40 | osobní stránky blog |

Kometáře

Zatím tu nejsou žádné (schválené) kometáře.

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.