Koupil jsem si MacBook Pro 15" 2017 s Touch Barem Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Koupil jsem si MacBook Pro 15" 2017 s Touch Barem

MacBook Pro 15" Retina CZ 2017 s Touch Barem Vesmírně šedý a proč je lepší MacBook 15" než MacBook 13". A proč si určitě vzít verzi s TouchBar i když jste developer. image of Koupil jsem si MacBook Pro 15" 2017 s Touch Barem

Na záčtku listopadu 2017 jsem si koupil nový MacBook, který se prodával za 86.990 Kč.

Určitě si někdo klepe na čelo, proč jsem si koupoval tak drahý počítač, když mám poměrně nový MacBook 13".

Rád vysvětlím. U 13" MacBooku se mi poškrábal display a já jej musel reklamovat.

foto

A protože je MacBook moje pracovní lopata, potřeboval jsem náhradní počítač po dobu reklamace. Reklamace mohla trvat jak týden, tak měsíc. Našel jsem si nějaké firmy, které nabízejí půjčení Macbooku, ale výsledná částka je poměrně vysoká, tak jsem se rozhodl, že si raději koupím nový.

Navíc se musím pochlubit, že mne vyšel na mnohem míň, než za kolik se prodával na Alze. Mimochodem, Alze je super.

foto

Rozdíly, výhody 15" Macbooku, výhody touchbaru.

Jednoduše řečeno, větší je lepší. Na větší display se lépe kouká, vyšší rozlišení se hodí. Navíc často pracuji bez připojeného externího monitoru, jen tak na gauči nebo v zahraničí na nomádské dovolené. A to se větší display hodí.

Navíc, do 15" dávají výkonější procesory než do 13", takže lépe se mi virtualizuje, stříhá video nebo pouští náročné aplikace,.

Touchbaru jsem se docela bál. Bál jsem se, že mi bude vadit chybějící haptický feedback, že budu mačkat "tlačítka" omylem, že je nenajdu poslepu a tak. A ano, občas se to stane. Např. při zmáčknutí backspace si zamknu počítač. Ale za poslední 2 měsíce se mi to stalo asi jenom 4x, což je naprosto super. Další skvělá věc je totální přizpůsobení. Mohu si vybrat jaká tlačítka chci zobrazit, ale zatím je podpora mizerná, např. v iMovie mohu používat touchbar, touchpad nebo klávesové zkratky. A většinou použiji naučené klávesové zkratky.

A taky je super, že si některé programy (phpstorm,terminal..) si mohu trvale zapnout F1-F12 klávesy.

Na Macbooku bez touchbaru jsem měl trvale zapnuté F klávesy, protože nejvíce pracuji v phptormu a bylo těžké mačkat FN+Shift+CTRL+F9 (run Debug). Takže s trvale zapnutými klávesy stačilo mačkat Shift+CTRL+F9 (Ubylo FN).

Ale pak když jsem chtěl rychle ztlumit zvuk, tak to nešlo jednou rukou (FN je daleko od F8). Takže Touch Bar je naprosto domyšlená věc. Díky za ní.

Jo a samozřejmě, větší disk, výkonější procesor se taky hodí.

Nevýhody nového MacBooku

USB. Chybí mi USB. Ale je velká výhoda nabíjení z obou stran. V práci nabíjím vpravo, doma vlevo. A když si jednou pořídím 4K monitor s USB-C, bude to dokonalé - jeden kabel pro Video i pro napájení. Pro chybějící USB jsem si pořídil redukci.

Jo a samozřejmě, 13 se lépe přenáší než 15", ale zase tak velký rozdíl to není.

MacBook - Intel Core i7 2.9 GHz Kaby Lake, 15.4" IPS LED 2880x1800 Retina, RAM 16GB LPDDR3, Intel Iris Graphics 630 + AMD Radeon Pro 560 4GB GDDR5, SSD 512GB, WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.2, Webkamera Facetime 720p, 4x USB-C Thunderbolt 3, Touch Bar s integrovaným snímačem Touch ID, Force Touch Trackpad, podsvícená klávesnice, macOS Sierra.

Tak doufám, že bude dlouho sloužit bez poruchy a nebudu si za rok kupovat nový, to by už dost lezlo do peněz, když můj první macbook stál 39 tisíc, další 49 tisíc a poslední 86 tisíc. Hrůza no.


autor článku OS | datum publikování 19. January 2018 15:04 | články ze světa počítačů IT |

Kometáře

#1 rADO wwwmyego.cz

Shňme si to. Podřadný procesor, RAM velikostí i frekvencí na spodní hranici použitelnosti, jediný nespolehlivý disk, chybějící konektory a namísto vrchní řady kláves jakási dotyková ploška. Mimořádně hloupé. Ale ovečky za to rádi štědře zaplatí. Mimořádně hloupé... reaguj

datum 29.01.2018 06:22

firefox windows-7

#2 rado prda

a co pořád máš poslední článek na webu o těchvysavačích a židlích. reaguj

datum 15.05.2019 17:26

chrome unknown

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.