Trable s reklamací u zeleného: Autonomní vysavač Roomba se sám odřel Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Trable s reklamací u zeleného: Autonomní vysavač Roomba se sám odřel

Pořídil jsem si autonomní vysavač Robotický vysavač iRobot Roomba 676 v Alze za 4 999 Kč. Těšil jsem se na novou Geek hračku, ale dostavilo se zklamání. Aplikace na iOS neuměla v podstatě nic, než jen pustit vysavač a naplánovat spuštění. Chyběly inzerované funkce a nešlo poslat vysavač na určené místo. Alza

iRobot Roomba si nevytvořil mapu bytu a nedostal se do druhé místnosti, i když byly otevřené dveře. A jeho senzory taky nic moc. Dost často narážel do nábytku a jiného vybavení bytu.

Nedělám to často, ale rozhodl jsem se zboží vrátit do 14 dnů bez udání důvodu. Alza v té době inzerovala možnost vrácení do 60 dní. Reakce Alzy překvapila.

Způsob vyřízení: Zamítnutí

Napodruhé vysavač převzali a o pár hodin později odečetli téměř 20% z ceny za opotřebení. Za pouhé 3 zapnutí a cca 50m2 (dle aplikace). Jako důvod uvedli nadměrné opotřebení a oděrky. Což byla chyba daného vysavače - autonomní robotický vysavač sám narážel do překážek, ale může za to zákazník.

Na to jsem odepsal, že nesouhlasím. Že si vysavač raději vezmu zpět a sám vysavač prodám za vyšší cenu nebo jej někomu dám.

Na to Alza už nereagovala, protože mezitím použitý vysavač už prodala jinému zákazníkovi. Takže mi vysavač nemohli vrátit. Prekérní situace. Později "uznali" chybu a poslali mi na účet o trochu vyšší částku.

Každopádně po této nepříjemné zkušenosti s reklamací u Alzy jsem se zkusil pro další objednávky konkurenci.

A to bylo smutné zkoušení. Většina jiných eshopů má nefunkční kategorie, nepřesné vyhledávání nebo málo možností filtrování podle parametrů.

Je mnohem jednodušší najít si správný produkt na Alze a pak koupit jinde.

Cena: Někdy je Alza drahá, ale většinou má firemní Alza (B2B) stejné nebo nižší ceny než konkurence.

Uživatelská zkušenost s Alzou: Zboží je většinou skladem k vyzvednutí v podstatě hned nebo do druhého dne. Po objednání lze vyzvednout přes Alza aplikaci nebo zadám své telefonní číslo do výdejového automatu. Nemusím si pamatovat žádné číslo objednávky. Jednoduché.

A teď konkurence1: Přijdu do obchodu. VIdím vystavené retro GPS, autorádia. Vidím obchůdek z roku 1990–2000. U pultu nevím jestli diktovat své jméno, číslo objednávky nebo co. Nakonec prodejci stačí posledních 6 míst z čísla objednávky. I ve vánoční sezóně tu jsem jediný zákazník. Smutné, žádné inovace. Ale funkční.

Konkurence2: Objednávka na czc.cz, vyzvednutí v mall skladu/obchodě. Trochu matoucí, ale co už.

Vejdu do prodejny plné lidí a jdu k mallboxu. Zadávám telefonní číslo - nenalezeno. Zadám číslo objednávky - taktéž nenalezeno. Odstoupím dál, abych se podíval, jestli tu je i CZCBox, ale jsou tu jen MallBoxy. Nic tu není. Ok, jdu zpět ke vchodu, abych si přečetl návod na vyzvednutí objednávky. Aha, musím vystát frontu a jako za starých časů a vyzvednout zboží přes obsluhu. Nadiktuji jméno a číslo objednávky. Po chvilce se zboží objeví na stole. Nevím jestli zboží na stole je moje nebo není. Žádné pořadové číslo ani vyvolání nezazní. Váhavě si jej vezmu a kontroluji vytištěnou fakturu (kterou nepotřebuji, stačí elektronická).

Nakupovat jinde je složitejší, časově náročnější, ale mám dobrý pocit při zkoušení něčeho nového, částečně vystoupit z komfortní zóny a podpořit menší obchod.


autor článku OS | datum publikování 29. December 2021 22:40 | recenze nejčastěji na HW recenze |

Kometáře

#1 Martin

Dobre srovnani shopu!

Zajimava zkusenost s reklamaci odrenyho vysvace. Osobne jsem preferoval irobot bez pripojeni na wifi a interakce pres appku – ale z pohledu geeka je to perfektni hracka reaguj

datum 04.02.2022 14:22

chrome macosx

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.