Seminář focení aktů a Glamour Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Seminář focení aktů a Glamour

Díky Megapixel.cz jsem se zúčastnil odborného semináře - Akt a Glamour, přednášející: Adolf Zika. Jak to celé probíhalo? image of Seminář focení aktů a Glamour

Jak fotit hezké a decentní akty?

Fotografování uměleckých aktů mne lákalo delší dobu. Ale stále jsem se mu vyhýbal, protože tento fotografický umělecký styl považuji za nejnáročnější a nejvážnější ze všech ostatních oblastí focení. Mám před focením aktů respekt, není to jenom o tom „svlékni se, já to vyfotím“.

akty-glamour-04

Jednak to chce umělecký cit (netvrdím, že ho mám), nápad, nějakou představu, samotný objekt focení v neposlední řadě i nějaké to technické vybavení - vhodné pozadí, soft boxy, studiová světla a rekvizity. Přičemž cena vybavení ateliéru může vyšplhat na deseti-tisíce, za profi studiové vybavení i sta-tisíce korun. A seminář Akt Glamour pořádaný Megapixelem vám toto umožní.

Jak probíhal samotný seminář.

Seminář začal chvilku po deváté hodině, dorazilo nás 9 fotografů, zástupce od Megapixelu a přednášející fotograf Adolf Zika. Dopoledne byl úvod, kdy se Zika každého velmi krátce zeptal na jeho dosavadní fotografickou činnost, a pak nám na projektoru ukazoval své fotografie. Dost se zlobil, že projektor nedokáže podat takové barvy a detaily, které vidí na displeji svého notebooku. Rozdíl byl hodně patrný. U fotek jde především o nápad a kompozici, barvy jsou až na dalším místě, leč chybějící detaily zamrzí.

akty-glamour-09

Z počátku začal portréty, ke každé fotce řekl něco o fotografované osobě, jaká byla, jak probíhalo focení, kolik světel použil a také, jaký byl při focení problém… s přehledem nejzajímavější část semináře. Část fotek jsem už znal (ty samé má Adolf Zika na svých www stránkách), ale ty další jsem viděl poprvé, což bylo o to víc zajímavější. K některým fotkám nebo kolekci fotek prozradil, kolik focení stálo, třeba když fotil katalog pro TV Nova šlo o milióny. Ke každé focené celebritě řekl, jak se při focení chovala. Zajímavé postřehy:

  • Leoš Mareš (v té době moderátor pořadu Eso) si koupil Ferari až na základě focení (obdivoval Zikovo auto, tak si musel koupit lepší).
  • Adolf Zika musí z principu odmítat zakázky za desítky tisíc - klesla by jeho úroveň.
  • Někteří lidi se diví, že focení za tolik peněz a Zika udělá 2 fotky. Že je to málo apod.
  • A. Zika umělecké fotky neupravuje v počítači, musí se vyfotit už perfektně. Žádný ořez, zesvětlení - nic. Jen některé reklamní fotky upravuje jeho grafik.
  • Na umění stále používá analogový fotoaparát, digitální má jen na produkční fotografie.
  • Soft-boxy jsou k ničemu.

Na semináři jsme mohli pokládat dotazy, ale moc dotazů nebylo.
Součástí semináře v hodnotě třech tisíc bylo občerstvení zdarma, ale většina dala přednost placenému teplu obědu v budově Olympus.

Následovalo fotografování Glamour…

Po obědě dorazila modelka a mohlo se začít fotit.

akty-glamour-24
akty-glamour-21

Adofl Zika nám ukazoval práci se světly, různá nastavení fotoaparátu, doporučoval nám nastavení clony, času a ISO. Ale málo nám řekl k samotné kompozici.
Plusové body patří profesionální modelce, protože pózovala sama bez našich pokynů, kterých bylo málo, skoro žádné.
Zkoušeli jsme práci se stíny, světly a polohou obličeje. Neutrální výraz obličeje se podstatně změní pouhou změnou natočení světla, ať už je světlo ze strany, zezadu nebo proti světlo. Také důležitá a poučná část semináře.
Fotilo se pouze v ateliéru za použití studiových světel i slunečního světla v prosklené místnosti. 


Na semináři nás bylo „pouze“ 9 z maximální kapacity 15 lidí / seminář. A i to bylo hodně. Devět fotografů se prostě do ateliéru nevejde, navzájem si překáží, chudák modelka neví komu pózovat a na ovladače záblesku se stála fronta - 2 dálkové ovladače záblesku pro 10 lidí (včetně Adolfa Ziky) je málo, nebo spíš těch fotografů je hodně. Nedovedu si představit, kdyby se kapacita naplnila a bylo nás tam 15. To je velké mínus semináře, ale chápu, že podobný individuální seminář pro 3 lidi by stál podstatně více peněz.

Modelka měla sice jen tři převleky a pózovala stále ve stoje. O to víc mne mne překvapilo, kolik lze vyfotit naprosto odlišných fotek a kolik jde vytvořit póz postavy. Ale nějaký gauč / židle / rekvizita tam mohla být také, už jen aby se nefotilo stále na výšku (stojící postava) a aby nemusela modelka Nikola stále stát na podpadkách což muselo být pro ni náročné.

Moje hodnocení semináře.

Celkově hodnotím tento seminář více než pozitivně, jsem rád, že jsem si zkusil fotit v profi ateliéru s profi vybavením pod profi dozorem profi modelku. No kdy jindy si člověk zkusí při focení používat studiová záblesková světla za desítky až stovky tisíc? Bylo to moje první podobné focení, a je to úplně něco jiného, než fotit na festivalu.

akty-glamour-01

Na fotografování mne baví fotit věci, které nemám pod svoji kontrolou - příkladem je vystoupení hudební kapely - neřeknu zpěvákovi: „Zvedni bradu výše, pokrč koleno a vydrž já si to vyfotím.“ Naopak,  omezeným prostoru si hledám vhodné místo pro focení, přemýšlím na kompozicí a čekám na vhodný moment. Navíc osvětlovači s fotografem nespolupracují.
Oproti tomu fotografování ve studiu je úplně jiné - pro mne těžší:
Na fotografovy záleží poloha, nastavení a síla zábleskových světel. Fotograf říká, co má modelka dělat, jak se má tvářit a jak pózovat. Fotograf aktů má vše pod kontrolou. To bylo u mne úplně nové.
Modelka vždy neutrální výraz v obličeji. Já rád fotím hlavně výraz obličeje - radost, smutek, nadšení - lidi jak paří na hudební festivalu. Zde mi to chybělo a fotky mi přijde takové bez výrazu.
Další věcí bylo málo objektů na fotografování. Fotografování jedné modelky po nějaké době přestane bavit, běžně fotím každý objekt jen párkrát  a jdu fotit něco jiného. Ale je jasné, že toto byl seminář, ne reálné focení.
Ale vše je jen o zvyku.


autor článku OS | datum publikování 4. July 2011 07:13 | fotky a fotečky fotoakce |

Kometáře

#1 Denny

Ten clanek me zaujal, proto me udivuje, ze jsem prvni, kdo se "odvazil" neco napsat. reaguj

datum 31.07.2011 16:58

firefox windows-7

#2 MzK wwwmozektevidi.net

Díky, asi to bude proto, že blogu klesla návštěvnost na úkor sociálním sítím a každý raději facebookuje :-) reaguj

datum 31.07.2011 18:52

firefox windows-7

#3 Denny

reakce na »MzK«: tak te budu trochu sledovat, hlavne jak fotis, hodne zdaru. reaguj

datum 31.07.2011 22:39

firefox windows-7

#4 Fotorady wwwwww.fotorady.cz

Ahoj, prima článek, ale pozor na fotografie. Nevím jestli Vám to Zika zmínil, nebo jestli jste měli k fotkám ze semináře jiné podmínky k použití než je běžné, ale většinou se fotografie z kurzů nebo seminářů aktu smí použít jen pro vlastní potřebu, jakékoliv vystavení fotografií nebo jiné třeba komerční použití ať už na webu nebo jinde musí být na základě písemné smlouvy s modelem. Pokud souhlas máš nebo jste měli jako součást semináře souhlas s použitím fotografí tak ber můj komentář jako radu pro ostatní co se budou účastnit něčeho podobného. Pokud ne, tak si souhlas zajisti nebo fotografie stáhni, ať z toho nemáš nějakou polízanici. reaguj

datum 07.08.2011 22:41

firefox windows-vista

#5 MzK wwwmozektevidi.net

reakce na »Fotorady«: Ahoj, na toto jsem se právě ptal přímo Adolfa Ziky krátce po focení… A řekl mi na to, že fotografie si můžu umístit na stránky, že s tím není problém, ale že by vadilo, kdyby se objevily na nějakém bilboardu a kdybych ty fotografie prodával.. reaguj

datum 09.08.2011 10:38

firefox windows-7

Nové kometáře nejsou povolené.