Nomádská dovolená s rodinou nebo "jen" dovolená? Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Nomádská dovolená s rodinou nebo "jen" dovolená?

Na posledním php meetupu péhapkařů byla zajímavá přednáška od digitálního nomáda a dovedla mne k zamyšlení, proč už necestuji tolik a že bych vlastně zase mohl cestovat víc. Digitální nomádství, pracovat na dovolené nebo nepracovat? image of Nomádská dovolená s rodinou nebo "jen" dovolená?

Co mám "pracovně" procestováno

2016 - Kanárské ostrovy. - Co si zpětně pamatuji, tak to bylo bezva. Jasně, chyběla pořádná židle, pracovní stůl, větší monitor a i pohodlnější postel. Nicméně, jsem zvyklý spát i na tvrdé zemi, pod širákem s vyfouklou karimatkou, když je potřeba. Po práci jsem podnikal různé výlety po okolí i po celém ostrově. Řešil nákupy jídla, vaření, objednávání a seznamování se s místníma i s cizími digitálními nomády. Práce na dálku byla komplikovanjší, protože v damejidlo většina teamu byla v kanceláři a work form home nebyl tak častý, jako je dneska po kovidu.

2016 - Florida - Ne tak úplně nomádská dovolená, spíše práce v zahraničí, protože paradoxně jsme byly práci blíž, než z Prahy.

2020 - Californie Covid. Opět ne práce na dálku, ale práce v místě klienta ve skladu. Když jsme dostali covid, tak práce z domu na dálku. Když zkončil blackfriday, tak je definice nomádské dovolené splněná - práce v zahraničí, nechození do kanclu, výlety.

2021 - Španělsko nomádsky a s rodinou - Suprová nomádská dovolená i s přítelkyní, dítětěm, kamarádem z jiné firmy, jeho ženou a též potomkem. Manželky / přítelkyně s dětmi byly spokojené - bazén, hotel, výlety - zatímco my nomádi měli čas a klid na práci. Ve španělsku jsme byly tři týdny, díky kovidu to nebylo turistické, ale naopak klidné. Ale opět tu byl problém s pracovním stolem, monitorem, židlí a pomalým internetem.

(neřeším prodloužené víkendy v ČR nebo kratší cesty, chtěl jsem sepsta jen ty delší (2-3 týdny) ^ Je fajn si vyčistit hlavu, změnit místo a změnit styl práce.

Proč už nepracuji na dovolené a neříkám tomu nomádská dovolená?

  1. Jak jsem zmínil výše, vždy byl problém s chybějícím monitorem, židlí i stolem. Někde byl i pomalý internet, což se dá řešit přes mobilní data, po evropě i zdarma v rámci romaingu.
  2. Ani školkové dítě nebylo problém - dá se cestovat kdykoliv, neřeší se povinná školní docházka. A Alenka byla spokojená. Přítelkyně na mateřské je též výhodou. Teď je Alenka školou povinná, takže "nomádění" jen o prázdninách.
  3. Dříve jsme bydleli v malém bytě, takže únik do zahraničí byl výtaný. V domě je nám fajn. Máme zahradu, prostor a je tu klid a vyžití. A zároveň je na baráku dost práce a údržby.
  4. Nomádění se dvěma dětmi je náročnější než s jedním nebo žádným potomkem. Z toho důvodu preferuji nepracovat na dovolené, ale spíš si ji plně užít.
  5. Nomádění s rodinou je dražší - i když se odcestuje, stále je potřeba platit nájem / hypotéku. V novém domově se musí platit taky. Z toho dovodu neplánuji měsíční nomádskou dovolenou, ale spíš týdenní dovolenou bez práce.
  6. Pokud budu jen týden na dovolené, stihnu toho mnohem víc, než za celý měsíc nomádění.

Pokud jste jednotlivec bez dětí, určitě nomáděte. Pokud chcete vyrazit s rodinou, zvažte, jestli není lepší na dovolené nepracovat :-)


autor článku OS | datum publikování 18. December 2023 14:42 | Netzona.Cz s.r.o., Xhosting GROUP s.r.o. programování, podnikání Práce |

Kometáře

Zatím tu nejsou žádné (schválené) kometáře.

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.