Koupil jsem si MacBook Pro Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Koupil jsem si MacBook Pro

Po dlouhém zvažování jsem si koupil MacBook pro, 8GB Ram, 256GB SSD, 2014. A den po dni jsem si sepisoval poznámky, nadšení i strasti. Zde je první pohled na pročko a několik UX Failů. Vzhledem k tomu, že jsem dlouholetý uživatel Operačního systému Windows a Linux, WTF momentů je požehnaně. image of Koupil jsem si MacBook Pro

Zkušenosti s OS X

Klávesnice je pro mne zatím jedno velké utrpení. Prohozené FN a CTRL, prohozené Windows (Command) a ALT key. Velký Enter, krátký Shift. Navíc se místo CTRL+C používá Command+C. Zvykám asi asi týden.

Touchpad, jeho citlivost, přesnost, gesta a možnosti nastavení - to je prostě paráda. CTRL+Click myši vyvolá kontextovou nabídku (místo PTM). CTRL+Click jsem hodně používal pro otevření odkazu na pozadí do nového tabu. Namísto toho používám Command+Click.

OS X neumí v defaultní konfiguraci zapisovat na NTFS disk. Windows to umí. Linux to umí. Mac ani nenapíše chybovou hlášku. Prostě připojí read-only flash disk a při pokusu o překopírovní nic neoznámí. Docela WTF.

Chybí linuxové programy, například utilita grep. Ale ty se dají doinstaloval přes homebrew. Zklamaný jsem z hlučnosti (každou chvilku se mi roztočí větráky a macbook je během chvíle pěkně nažhavený). Tento problém po týdnu zmizí, první týden se pravděpodobně šifroval disk + instalovaly aktualizace, tak proto.

Přepíníní programů a práce s okny

ALT+TAB = WTF, proč tam mám i zavřené programy? Proč tam mám Finder, který jsem nepouštěl. Teď už vím, že programy, mám zavírat přes Command+Q. Ale stejně tam mám pořád Finder. ALT+TAB, vyberu finder a nic se nezobrazí. Musím ještě použít Command+T aby se něco otevřelo. WTF. Přece je jasné, že když v seznamu programů vyberu finder, tak jej chci spustit ne?

Select File dialog nemá kontextovou nabídku (tzv nemohu smazat soubor viděný v "Soubor, otevřít"). Finder je hrozný. Jak se dostanu do /var/www/ ? Bez klávesové zkratky těžko. Jak si dám nějakou složku do oblbených? Nevím. V tomto Microsoft Windows prostě vede.

Když mi vyskočí confirm okno, nejde potvrdit mezerníkem. Musím hledat Enter nebo šahat po myši. Why?

Chybí mi klávesy Home, Page Down, Page Up, End, insert. Simulace těchto kláves se chová podivně: V konzoli potřebuji FN + Shift + šipka. V poznamkách to je CMD + šipka. Proboha proč?

Označování textu je taky velký průšvih. V Poznamkach: Jsem zvyklý, že ctrl + shift + šipka označuje po slovech. Zde se ale označí celý řádek bez možnosti odznačení. Po slovech se označuje s ALTEM + shift + čipky vlevo a v pravo.

Page Up, Page Down. V poznamkách: Chci se dostat nahoru. Očekavam, ze FN + UP mne hodí nahoru. ale ne, jen posune obrazovku, beze změny pozice kurzoru. Pokud tam chci dostat i kurzor, musím přes CMD + UP. Když chci při tom označit text, očekaval bych, že zmáčknu SHIFT CMD UP. A ano, označi se text.. konečně.

Kopírování souboru nejde pozastavit a nezobrazuje se rychlost kopírování. A kopírovací dialog není v seznamu ALT+TAB.

Jak přejmenovat soubor? F2 nefunguje. Zkusím PTM na soubor a hledám volbu přejmenovat soubor. Nikde nic. UX Fail. Nelogicky se přejmenováná Enterem.

Jak vymazat soubor? Taky Fail: CMD + DELETE - vyskoči okno.. šipka nereaguje, focus je na ZRUŠIT. Nemohu šipkami změnit focus na potvrzení mazání. Musím se kliknout myší. Proč?

Když kopíruji přes CMD+C CMD+V vytvoří se názvy (kopie 2, kopie 3). Když kopíruji pomocí myši a držením ALTU, tak se vytvoří v názvu soboru 2012, 2013, 2014.. WTF. Mazání je poměrně častá operace (zrovna tak vejít do složky, spustit soubor). Přesto tato operace nejde vykonat jednou klávesou. Například "vejít do šložky" tj otevřít složku - CMD+ šipka dolů.. Nejenže to nejde udělat jednou klávesou, ale na mé externí klávesnici to nejde udělat ani jednou rukou. Prostě fail. Přitom by stačilo, aby fungoval Enter (když to přeložím, tak to znamená "vstupte").

Nelze nijak vyvolat kontextové menu pomocí klávesnice. Například když bych se ve Finderu pohyboval šipkami a chtěl změnit něco u soboru, musím kliknout myší. Ikony ve finderu se nezarovnávají. Takže jsou různě rozházené, děš a hrůza.

Nefunguje vyjmout a vložit (přesunout sobor) přes CMD+X, CMD+V. No řeknětě, proč to nemá OS X systém implementované? Ostatní systémy to mají.

Why is it not possible to use the “cut” command to manipulate a file in the Finder?

On OS X 10.6 (Snow Leopard), I don't seem to be able to us the "Cut" command on a file in the Finder, like you can do in Windows Explorer on Microsoft Windows. (In Windows, once you select a file and "cut" it, you can then move to a different directory and "paste" the file to that location.)

The only way I can move a file using keyboard or contextual menu commands is to copy the file to another drive or location and then delete the old version of the file. In the Finder's 'Edit' menu, 'Cut' is in the list but if a file itself is selected, it is always greyed out. 'Copy' is not. Why is this?

http://apple.stackexchange.com/questions/12391/why-is-it-not-possible-to-use-the-cut-command-to-manipulate-a-file-in-the-find

Když přesouvám okno, tak se nepřichytává k okraji, ani nejde jednoduše maximalizovat. Program Windows Magnet je nutnost.

Terminál: cd /va[TAB] doplni /var bez lomitka. TAB TAB nic nedělá. Lomítko musím doplnit ručně. teprve další [TAB] doplní /var/ww[TAB] už pracuje správně s lomítkem. A lomítko se mi doplňuje všude, krom tohodle jednoho případu. Asi bug.

Zhodnocení Macbooku po měsíci

V tomto článku vyznívá Macbook jako špatná koupě. Ale není tomu tak. Až na tyto Faily je práce s OS X příjemná, touchpad je super, na klávesnici se dá zvyknout a mé ovládání OSX se postupně zlepšuje. Pro mě osobně je práce s OSX je příjemnější, než práce s linuxem (Unity) a Widows 8. Ale stejně nejlepší uživatelské prostředí má Windows 7.


autor článku OS | datum publikování 5. March 2015 22:44 | články ze světa počítačů IT |

Kometáře

Zatím tu nejsou žádné (schválené) kometáře.

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.