Jak jsem vybíral foťák a proč jsem nakonec koupil bezzrcadlovku Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Jak jsem vybíral foťák a proč jsem nakonec koupil bezzrcadlovku

Podle jakých požadavků jsem vybíral digitální kompakt a proč jsem si nakonec koupil bezzrcadlovku Sony Alpha A5100 + 16-50 mm. Kvalita, wifi, rozměry. Čím jsem fotil dříve a krátké porovnání s focení na iphone. image of Jak jsem vybíral foťák a proč jsem nakonec koupil bezzrcadlovku

A proč vůbec kupovat digitální kompakt, když už mám iphone? Fotky z iphone 6s jsou krásné, tisknul jsem několikrát rozměry 148x210mm (pohled) a kvalita byla dobrá (když je dost světla). Ale pokud potřebujete fotit například miminko za nižšího osvětlení (svit žárovky) a nechcete si přisvítit bleskem, brzo narazíte na limity telefonu, které dlouho posuvá nízká clona f2.2.

Rozhodující je velikost čipu, na které dopadá určité množství světla. Čím větší čip, tím lepší. A protože do telefonu se velký čip nevejde, je potřeba se poohlédnout jinde.

Nejprve trocha historie:

Požadavky na foťák:

  • Vysoká kvalita fotek. Fotky chci tisknout třeba i na plátno, jako jsem tisknul ze své D5100.
  • Chci aby kvalita fotek byla vyšší, než bude mít budoucí iPhone 7s, iPhone 8 i iPhone 9. Ale s iPhone 10 si už nefadním :)
  • Velikost a hmotnost foťáku by měla být co nejmenší. Chci foťák co nebude zabírat místo na motorce a vejde se Simče do kabelky.
  • Nabíjení přes USB (ideální na cesty)
  • WiFi pro přenos fotografií (na iPhone ani na iPadu není čtečku SD karet)
  • Fotky 16:9 (iPhone fotí ošklivý obdélník)
  • Nedotykový displej
  • Ovládání i v rukavicích
  • Viz status https://www.facebook.com/OldaSalek/posts/10211709384068425

Dříve jsem fotil zrcadlovkou, kvalita vynikající, možnosti nastavení prakticky neomezené, pevná skla nebo zoom objektivy - prostě paráda. 
Ale velká váha a rozměry jsou omezující na moto cestách. Pro fotku je potřeba zastavit, vyndat foťák z kufru, zvolit správný objektv a nastavení, vyfotit fotku, zrcadlovku uložit a za 500m postup opakovat (fakt se stalo několikrát, že za další zatáčkou bylo úžasnější panorama než bylo to předchozí).

A tak fotím telefonem. Pohotověji to ani nejde - (stačí vyndat z kapsy), ale kvalita je bohužel jen dobrá (iPhone 6s). Poohlížím po nějakém kompaktu.
>Měl by mít malé rozměry, několikanásobně lepší kvalitu fotek než telefon (nemá cenu fotit něčím, co fotí pouze o 20% kvalitněji). Dlouhou výdrž (nechci to nabíjet po 100 fotkách, zrcadlovka zvládla tisíce), wifi pro přenos fotografií, fotky 16:9, timelapse, video, manuální tlačítkové nastavení, nedotykový displej a rozumnou cenu :)
>A nic takového neexistuje. (koukal jsem na g16, přestal se prodávat, jeho nástupce G7X se také přestal prodávat, takže asi G9X? Čím fotíte vy? Jen telefonem?

Trochu se ale děsím toho, že na motocestách pak budu muset nabíjet telefon, interphone, gopro + ještě kompakt.

Na položený dotaz jsem dostal několik odpovědí, které si můžete přečíst ^, nejvíce mi pomohla rada od Marka Prokopa

Ono toho na výběr opravdu moc není. To, co jsem psal, je AFAIK z malých foťáků všechno, co má ASP-C čip, a co ho nemá, nebude fotit dramaticky líp než iPhone. A pokud to má být opravdu ergonomicky ovladatelné tlačítky/kolečky a ne z menu, pak opravdu zbývají jen ty Fujiny.

Takže jsem z výběru vyškrtnul všechny s malým čipem a lehce navýšil budget, ze kterého vybírám (max 18.000 Kč). A ve výběru mi zůstal Fujifilm X-A10 + 16-50mm a Sony A5100 + 16-50mm.

Koupil jsem Sony Alpha A5100.

A nakonec jsem koupil "Systémový kompakt Sony Alpha A5100 + 16-50 mm černý + 16GB karta + brašna Wizz 8!" za 15.490Kč, protože díky zasouvacímu objektivu je o trochu menší než Fujifilm. Ještě jsem koukal na vyšší model Sony Alpha A6000, který má navíc digitální hledáček, více tlačítek a sáňky pro blesk, ale naprosto stejný čip => stejná kvalita fotek.

foto

Už dříve jsem koupil nižší model se stejně kvalitním čipem jako by měl vyšší model (Nikon D5100 => D7000).

Na nějaké podrobnější hodnocení je ještě brzo, ale první poznatek: Nová bezzrcadlovka a abych mohl fotit timelapse, tak si musím koupit appku za $9.99? Wtf appka do foťáku?

foto

Btw když nepočítám Nikon D40, tak jsem měl postupně Nikon P5100, Nikon D5100 a teď i Sony A5100. Náhoda?


autor článku OS | datum publikování 4. April 2017 07:29 | fotky a fotečky fotoakce |

Kometáře

Zatím tu nejsou žádné (schválené) kometáře.

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.