Proč jsem skončil s fotografováním? Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Proč jsem skončil s fotografováním?

Několik známých se mne ptalo na důvody, proč jsem přestal fotografovat. Důvodů bylo víc, tak jsem je sepsal na blog. image of Proč jsem skončil s fotografováním?

Votvírákem to začalo, Votvírákem to končí

Jedna z prvních akcí, kterou jsem fotil oficiálně s fotoakreditací, byl letní hudební festival Votvírák. Bylo to boží - nás akreditovaných fotografů bylo na celém festivalo jen pár, mohlo se fotit neomezeně dlouho a měli jsme přístup do VIP zóny. To bylo v roce 2008.

Poslední roky to vypadalo úplně jinak. „Fotografů” byla snad 100, všude tlačenice, spousta „fotografů” fotila kompaktem nebo mobilem. A za nášlapy před pódium, měli přístup i lidi se zaplaceným VIP, kteří na fotografy nebrali nebrali ohled (tancování s pivem v ruce atd). Navíc se mohlo fotit jen první 3 písničky, což dle mého názoru na takový počet fotografů nestačí. I proto jsem raději fotografoval lidi mimo pódium. K tomu akreditaci nepotřebuji.

Cvakalové

Mezi fotografy se čím dál více objevují cvakalové. Zrcadlovku (nejspíše od tatínka) fotí s bleskem, fotí na automat nebo dokonce přes živý náhled displeje. OMG.

Nezajímá je clona, čas ani světlo.. jen cvakají a tváří se důležitě.

Mezi takovou skupinou se pohybovat nechci, takže o další akreditace nestojím.

Velikost a hmotnost fotografického zavazadla

Než jsem někam vyrazil, rozhodoval jsem se, jestli mám brát zrcadlovku a objektivy, nebo vyrazit bez. Postupně jsem toho bral méně a méně, až jsem nekonec přestal brát zrcadlovku na akce úplně. Navíc jsem začal jezdit na motorce a tam je omezený prostor, do kterého se ne vždy fotografické vybavení vejde + značné riziko zničení.

Nucení k focení

Baví mne fotit svatby, plesy, hudební festivaly a cizí lidi. Ale když už mám foťák, tak jsem tak trochu nucen, brát fotoaparát i na další akce, které ani nechci fotit. Akce, kde se chci bavit a ne si hlídat foťák a fotit hospodský rej.

iPhone

Po pořízení iPhone, zjišťuji, že za měsíc jsem udělal více fotek, než za rok s androidem. Je to snadné, poměrně kvalitní a vyfocené fotky mohu rovnou sdílet na sociální sitě nebo upravovat v editoru. Oproti tomu, klasický způsob dá mnohem víc práce - nafotit, vyndat paměťovou kartou, zkopírovat fotky, vyvolat z Rawu, upravit, sdílet.. A hlavně: telefon je vždy po ruce.

Stěhování do Prahy

I po přestěhování do Prahy, mne občas kontaktovali lidi s dotazem na fotografování v Kolíně nebo v Kutné Hoře. Ale víkendové dojíždění za fotografováním by se mi časově nevyplatilo.

Volné víkendy

Fotografování je časově náročný koníček - příprava na focení, samotné focení, postprodukce, sdílení, archivace...

Možnost pronájmu zrcadlovek

Když jsem si uvědomil, že vlastním vybavení za pár desítek tisíc a fotografuji jen párkrát do roka, objevil jsem možnost pronájmu fotografického vybavení. A bylo rozhodnuto.

Postupně jsem prodal stativ, externí blesk, odrazné desky, objektivy (55-200, 35mm) a nakonec i tělo s 17-70 objektivem. Jak vidíte, důvodů bylo víc :)

Dodatek:

Fotografování mne stále baví, kouzlení se světlem a hloubkou ostrosti mne naplňuje pořád. Ale jsou tu další koníčky a priority. Třeba zase někdy v budoucnu, ale už ne profesionálně (za peníze). Jen jako koníček.


autor článku OS | datum publikování 4. February 2015 21:18 | fotky a fotečky fotoakce |

Kometáře

#1 Tomáš wwwwww.swifter.cz

Hmm a já teď musím fotit produkty na eshop s kompaktem. Fakt díky brácha :D :p reaguj

datum 07.02.2015 20:53

firefox unknown

#2 Olda

Nj, ale tak důvody jsou jasné ne? :) reaguj

datum 07.02.2015 23:17

firefox macosx

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.