Albánie 2017 - video projekt Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Albánie 2017 - video projekt

Článek o střihu videa, jak si poradit s postprodukcí, když máte opravdu hodně materiálu. Na jaké problémy jsem při natáčení a střihu narazil a také si napíšu rady pro příště. Kamera, akce, jedem + poloprofesionální posprodukce videa. image of Albánie 2017 - video projekt

Kamarád, který pořádá motodovolené po Evropě i mimo Evropu chtěl natočit video z cesty. A já, protože jezdím na motorce a natáčím videa, tak jsem se nabídll, že mu natočím a sestříhám video z Albánie.

Pro tento účel jsem si koupil kameru GoPro Hero5, několik držáků a také jsem s sebou bral bezzrcadlovku a ještě jsem natáčel na iphone 6S . K vybavení ještě mohu zmínit Interphone F5MC a BMW F800 GS.

Motodovolenou jsem si maximálně užíval, i když jsem furt myslel na tu odpovědnost ohledně natáčení videa. Např. GoPro se nesmí rozbít, záběry nesmím omylem smazat, musím být u všeho kde se něco děje a furt být připravený natočit všechny bouračky, pády, zvednání motorek a pulitrů. To se každým dnem stupňovalo a třeba sedmý den už bylo záběrů hodně, docházelo místo na SD kartě a neměl jsem možnost zálohy, ideálně do jiného státu do cloudu. Záloha na externí disk, který je ve stejné kapse, jako originální zařízení klidu nepřidá.

Naštěstí i přes velké riziku ukradení, ztracení nebo rozbití v terénu se nic zlého nepřihodilo.

Rady pro cestování a samotné natáčení.

  • Je potřeba mít hodně druhů materiálu. Panoráma, timelapse, makro záběr, akci, vtip, konverzaci, přírodu, lidi, motorky, zvířada, akci, děj.
  • Záběrů je potřeba hodně. 64GB karta je málo, já sám jsem měl 128GB micro sd kartu.
  • Natáčel jsem z helmy, z hrudi, z ruky, z řidítek, z padáků, z boku.
  • Některé záběry jsou horší, některé lepší. Ale je potřeba zkoušet a experimentovat. Není nic horšího, než koukat stejný záběr, kde 40% záběru zaclání plexi motorky nebo kšilt helmy.
  • Nejde všechno natočit jenom na GoPro. Natáčel jsem i na bezzrcadlovku a telefon.
  • Nanatáčejte timelapse na GoPro! Použijte iphone! GoPro udělá jenom fotky, najednou jsou tisíce souborů na SD kartě a GoPro se dost zpomalí. Fail.
  • Notebook ani externí disk jsem s sebou nebral. Nezálohoval jsem, ale o to víc jsem si zařízení chránil.
  • Nabíjení je lepší řešit přes powerbanku ve stanu, než nechávat kamery nabíjet samotné na motorce. A na motorce nabíjen jen powerbanku.
  • Při nabíjení a současném natáčení se zařízení dost zahřívá. Je potřeba dělat pauzy.
  • Úplně nejlepší, když natáčí víc lidí, pak máme třeba podobné záběry z více úhlů a toho lze využít při střihu.
  • Před samotným natáčením si nastavte všude stejný čas!
  • GoPro umí označit místa a ty pak vystřihnout. Na konci každého dne je tak možné promazat dlouhé záběry a nechat si jen highlights. Na to jsem bohužel neměl čas.
  • Na GoPro natáčejte 1440p nebo lepší. Lze pak později odstřihnout spodek/vršek bez ztráty kvality.
  • Je potřeba natáčet i zvuk. Tj někdy je lepší použít iPhone než GoPro a natočit si šum, zvuk motoru, cinkání sklenic, vodu, déšť, dialogy apod.
  • Je potřeba natáčet nejenom samotnou jízdu na motorce, ale je potřeba i servis, mazání řetězu, pití piva, stavění stanu a třeba západ slunce.
  • Už v hlavě si rozmyslete scénář filmu / dokumentu. A podle toho točte záběry. Je to lepší, než podle natočených záběrů se snažit stříhat film.
  • Pokud dojde místo v GoPro, lze záběry přesunout do iPhone.
  • Příště bych chtěl mít pořešenou i stabilizaci videa.
  • Nenatáčejte úplně všechno, protože pak to dá víc práce při střihu, zabere to víc místa na SD kartě, vybíjí to baterku a tak dále. Což je v rozporu s pravidlem 1.

Rady pro samotný střih a zde jsem i já udělal několik chyb, které mi přidělaly práci.

  • Měl jsem 288GB natočeného materiálu. Ale jen 256GB SSD disk, na kterém bylo jen 100GB místa. Takže buď jsem mohl pracovat jen připojeným externím diskem, což bylo pomalé a nebo postupně vystřihávat nepovedené záběry. Takže jsem do iMovie naimportoval část videí, vystřihával a mazal nepovedené záběry a mezivýsledek exportoval s nižším bitrate. Např videa z GoPro mají tuším 50Mbit/s, zmenšoval jsem na cca 20Mbit, což na kvalitě není poznat. Hlavně procesor v počítači má čas to optimalizovat, oproti tomu procesor v GoPro nebo v iPhone má omezený čas zpracování (realtime) a taky omezenou energii. Takže ukládá video nehospodárně ve vyšším bitrate.

Bohužel takto spojený mezivýsledek ztratí původní časové informace, GPS souřadnice a další data. Takže když mi pak kamarádi dodali dodatečně své záběry, měl jsem problém to správně řadit dle čau.

Kdybych to teď dělal znovu, tak raději zmenšuji po jednotlivých souborech a bokem si uložím původní datumy vytvoření. Video soubory bych spojil až na konci. Nebo bych snížil bitrate všech (bez vystřihávání nepovedených scén). A pak by to mělo jen 144GB a to by se mi už nějak vešlo do notebooku.

Po celou dobu střihu (v mém případě asi 3 měsíce, tj 80 hodin práce) zabírá projekt místo na disku. Ještě jinak. Pokud importujete 100GB do iMovie, tak i když promažete video na jednu minutu, tak furt zabírá 100GB, protože v knihovně ty smazané záběry pořád jsou.

Pokud ně video aplikujete filtr nebo digitální stabilizaci videa, tak se v knihovně vytvoří kopie videa a ta zabírá další místo na disku. Takže filtry a digitální stabilizace až na konec.

Různá hlasitost. S hlasitostí jsem dost bojoval - záběry z GoPro mají jinou hlasitost, než záběry na iPhone. Záběry během jízdy za různé rychlosti mají také odlišné hlasitosti.

Někdy ten zvuk chceme (motor, kecání za jízdy), jindy zvuk nechceme (vítr do mikrofonu). A do toho hudba - když je moc nahlas, není slyšet rozhovor a přehluší i řev motoru. Příště si hlasitost upravím hromadně a ne jednotlivě, to dá dost práce.

Externí monitor je samozřejmostí, čím větší, tím lepší. A vlastně nejlepší by bylo mít místo 256GB disku mít větší 512GB disk. A lepší procesor i5 => i7.

A další rady ke střihu:

  • Zapomeňte na zbytečné efekty. Různé efekty přechody mezi záběry. Všechny výbuchy či srdíčkové přechody apod. Nejlepší je prolnutí nebo ostrý střih, př přes černou / bilou barvu.
  • Naučte se pravidla kompozice.
  • Nebojte se jít natáčet blíž. Jsou lépe vidět detaily, akce a emoce.
  • Když točíte celek, přidejte i detail.
  • Délka záběru - u dlouhého se divák nudí, u krátkého záběru nemusí nezúčastněný divák postřehnout smysl.
  • Hudba vs komentář. Já zvolil hudbu, komentář byl ve formě - co se zrovna řeklo během natáčení.
  • Sbírejte si dobrou muziku, která se může hodit. Já takle měl napsáno např. imagine dragons (Radioactive), ale nakonec jsem ji do filmu nedal.
  • Koukejte jak natáčí a stříhají profíci. Já se třeba zkoušel inspirovat u 500 Days Alaska to Argentina - The Modern Motorcycle Diaries, u žlutých trabantů a u Moto cestou necestou.

A konečně trailer mého videa z Albánie.

Plná verze bude k dispozici až v únoru po jeho premiéře, kterou plánuje Petr (Adventure Moto) na srazu. Btw, podívejte se na Albánii 2015, případně na video z Rumunska 2016


autor článku OS | datum publikování 16. December 2017 18:18 | fotky a fotečky fotoakce |

Kometáře

#1 Mirek

Ahoj, super video a hlavně díky za rady! Já jsem teď ve fázi, kdy akorád zvažuju jakou kameru na motorku a tady vidím že píšeš o "strachu o gopro". Tím myslíš jako v případě pádu nebo tak nějak samo od sebe (měl jsem za to že jsou docela dost odolné)? V jakym programu si to stříhal?
Díky, Mirek reaguj

datum 13.01.2018 23:42

firefox windows-7

#2 Olda

Myslel jsem to tak, že držák nevydrží, ulomí se nebo povolí šroubky, kamera odletí kamsi a já si toho všimnu po 1 km a to nechceš hledat ve někde škarpě. reaguj

datum 14.01.2018 00:08

safari apple-iphone

#3 Mirek

Díky za vysvětlení. Na tohle se snažím myslet tím, že bych kameru přivázal přes lanko jako "jistotu" že něco nevydrží nebo se uklepe.
Jak dlouho se video komprimovalo na 1080p? Má smysl točit na vyšší rozlišení?
Díky, Mirek reaguj

datum 15.01.2018 13:52

firefox windows-7

#4 Olda

Video se komprovovalo docela dlouho, ale na tom nezáleží, u PC se nemusí být.
Záleží na výkonu PC, teď by to bylo kratší dobu, mám lepší procesor, než před půl rokem.

Co se týká vyššího rozlišení, tak ano, psal jsem:
Na GoPro natáčejte 1440p nebo lepší. Lze pak později odstřihnout spodek/vršek bez ztráty kvality.

Ale jinak asi nevyplatí.. 4K televize moc nejsou, leda do budoucna.

Ale já jsem spojoval více zdrojů, takže moje 4K videa by nikdo neocenil, když by některé záběry byly "pouze" 1080 apod. A zase bych měl problém s pamětí a natočil méně záběrů. reaguj

datum 15.01.2018 13:57

chrome macosx

#5 Mirek

Díky, podporuje to i moji doměnku že 4K je asi zatím zbytečný.
Jak si spokojen s tím GoPro? Nevyzkoušel si něco jiného nebo nemáš zkušenosti s jinou kamerou? Koukal jsem na pár videí na youtube, ale reálný zkušenosti jsou lepší a úplně nevím pro co se rozhodnout.

Abych pravdu řekl tak dávat skoro 10t za takovouhle "hračku" na motorku se mi moc nechce :)
Díky, Mirek reaguj

datum 16.01.2018 13:25

firefox windows-7

#6 Olda

reakce na »Mirek«: Měl jsem předtím kameru (nějaká čína, 3 roky zpátky) a hrůza. Hlavně byla ve vodotěsném obalu, takže zvuk se absolutně nedal použít.
Líbí se mi, že právě gopro hero5 je vodotěsné samo od sebe, není potřeba žádný další obal.

Kamarádi mají také jiné kamery, je to skoro jedno, ale tady jsem měl jistotu kvalitya dostatku příslušenství oproti jiným kamerám.
reaguj

datum 17.01.2018 15:36

chrome macosx

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.