Web běží v Amazon cloudu Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Web běží v Amazon cloudu

Tento (a další mé weby) jsem přemigroval z coolhousingu do amazon cloudu. Mám menší náklady, neomezené škálování a další služby, co se teprve chystám vyzkoušet.

Je to věc, co jsem chtěl udělat už dlouho. U Coolhousingu jsem platil za 30GB disk, 2 jádra apod asi 390 Kč měsíčně. Což je jako hosting drahý.

Dříve se mi to vyplácelo, protože na jednom virtuálním serveru běželo více služeb a webů. Ty weby jsem ale spostupně rušil, až jich zbylo jenom pár, doběhl mi zaplacený rok dopředu a já coolhousing zrušil.

Co se týče optimalizací, koupil jsem si klasickou ec2 t2.micro, nainstaloval mysql, nginx, php, mc, redis, rabbit, sendmail, upravil configy, změnil DNS a fungoval. Není to úplně ideální, určitě bych měl místo nainstalované mysql databáze použít amazon db službu, místo rabbitiu také amazon službu, použít composer, místo php použít staticky generované stránky a tak dále. To vše mám postupně v plánu, jak budu mít čas na hraní.

Problémy na které jsem narazil.

  • Byl jsem zvyklý na debian/ubuntu. Tady je místo apt-get yum install a jsou tu i další odlišnosti oproti debian distru.

  • Po vypnutí / zapnutí instance dostane jinou IP adresu. To je blbé vzhledem k doménám. Už mám rezervovanou IP adresu.

  • Emaily chodí do spamu. To jsem vyřešil přes SPF email record. Teď mi chodí na gmail v pořádku. Ale na seznam.cz se nedoručoval. To jsem vyřešil přes změny způsobu odesílání - odesílají se přes SMTP seznamu. Tohle se ladilo dlouho. Nejlepší by bylo posílat emaily přes placenou službu.

  • mysql mi padala, když došla paměť. ec2 instance nemají zapnutý swap, musí se nakonfigurovat.
    sudo /bin/dd if=/dev/zero of=/var/swap.1 bs=1M count=1024
    sudo /sbin/mkswap /var/swap.1
    sudo chmod 600 /var/swap.1
    sudo /sbin/swapon /var/swap.1
    If you need more than 1024 then change that to something higher.
    To enable it by default after reboot, add this line to /etc/fstab:
    swap        /var/swap.1 swap    defaults        0   0
    

    Ale celkově žádný velký problém a ušetřený peníze. win win.


autor článku OS | datum publikování 18. November 2017 16:59 | články ze světa počítačů IT |

Kometáře

Zatím tu nejsou žádné (schválené) kometáře.

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.