Koupil jsem si nové auto - VW Tiguan Allspace Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Koupil jsem si nové auto - VW Tiguan Allspace

Není úplně ideální doba na nákup auta. Podle čeho jsem vybíral auto a proč jsem si nakonec pořídil Volkswagen Tiguan z AAA Auto? SUV v dnešní době? A proč ne elektroauto? SUV Hate image of Koupil jsem si nové auto - VW Tiguan Allspace

Předchozí auto VW Golf Variant z AAA Auto

Golf za 205 tisíc (+ dalších 35 tisíc za nucené servisy), najeto měl 165 tisíc. Chyba ABS, svíčky, cívky, tlaky ve válcích, houkačka, zámek pátých dveří, nkrát chyba motoru a tak dále. Naštěstí několikátá návštěva servisu + domácí výměna cívek vše spravila a golf šlapal dobře.

Až na ty servisy jsem byl s autem spokojen - 118kW na lehké auto je dostatečné, sedmistupňový automat řadil taky krásně. Dlouhodobá spotřeba 7 litrů a maximální rychlost na německé dálnici přes 200km/hod.

Dobrý spolehlivý pracant - Když jsem se stěhoval, zvládl přestěhovat většinu bytu na 15 plně naložených golfů. Neuvěřitelné, kolik rodina dokáže nahromadit krámů. Nejdále jsme byli s autem v Itálii. Golfa jsem prodal po šesti letech za 110 tisíc, najeto 235 tisíc km. Později jej AAA auto nabízelo za 140 tisíc a po cca měsíci ho prodali.

Jaké auta jsem hledal? Jaké byly požadavky na auto?

Rozměry: Auto jsem chtěl o trochu delší, o dost vyšší. Takže kategorie SUV. Řazení: Zase automatická převodovka. Nechápu zpátečnické myšlení lidí, co nikdy nevyzkoušeli automat a jsou hned proti. Jasně. Motor: Jedině benzínový motor nebo Elektro. Diesel nechci, ten patří do traktorů, naftový motor je moc hlučný a zvuk pro mne nepříjemný. A na elektro auta je pro mne ještě brzo. Jsou drahá a já elektroauto (zatím) nemám kde nabíjet. Alespoň 100 kW. Hybrid by mi nevadil. Stáří: Novější rok výroby - Hledal jsem 2018 a novější. Najeto: Maximálně 50 tisíc km.

Funkce: To samé co golf + Média - Apple CarPlay, elektrické otevírání kufru, bezklíčové startování, adaptivní tempovat, udržování v jízdních pruzích.

Značka: Škodovku má každý druhý, VW se mi líbí víc. Francouze nechci. Auto se musí líbit vevnitř i z venku. Jasně, jsou i hezčí auta, ale ty jsou pro mna nad cenový limit. Volkswagen Touareg (CR) SUV mi přijde už moc zbytečně velké auto. Dále se mi líbí např. Audi A6 (ty jsou moc nízké), BMW 5 Series taky moc nízké, Audi Q3 Q5, Volvo XC60, Hyundai Tucson, Honda CR-V (RW) SUV, Subaru Outback (nevím jak servisy)

Proč zase AAA Auto?

Věděl jsem co hledám, ale na nákup auto nebyla ideální doba. Nejsou čipy do aut, málo se vyrábí, ojetiny podražily. Poptával jsem několik nových aut na operák, ale měli jen s manuální převodovkou, nízké Passaty nebo krátké Tiguany. Škody Kodiaq jsou na to lépe, ty se dají sehnat, ale nechtěl jsem škodovku.

Hledal jsem na sauto i na jiných bazarech, ale bohužel. Buď to byl diesel nebo auta co mají najeto 100 tisíc. Na výběr moc nebylo. Měli jen v aaa auto a ani to nebylo ideální.

Jak probíhal nákup v AAA auto?

Auto jsem si rezervoval po internetu + po telefonu a nechal dovézt z Prahy do Kolína. Na telefonu mi tvrdili, že je vratná kauce 2000 Kč za převoz vozidla. A taky že musím osobně na kolínskou pobočku. Blbý, že na podobčku se musí minimálně 3x.

Na pobočce chtějí o 3 tisíce větší vratnou zálohu, protože se obvykle v Kolíně prodávají auta do 300 tisíc Kč a ten tiguan je dražší (760 tisíc). Nechám si rovnou ocenit Golfa, kterého tam chci nechat jako protiúčet. Zvednou si Golfa na rampu, prohlídnou důkladně nejen podvozek a nabízí za něj 100-105 tisíc. Výkupní cena je platná pouze když nechám na pobočce velký TP, malý TP nebo druhé klíčky od auta. Nenechávám jim nic. A štve mne, že celá procedura na podobčce trvala přes dvě hodiny.

Když je konečně Tiguan převezený do Kolína, jdu si ho prohlédnout. S autem vše OK, jde se vyjednávat.

  • Nechtějí dát žádnou slevu, pak tvrdí, že už mají kupce z Ostravy co auto koupil jen podle fotek. Ale že jsou féroví, že mi dají šanci auto koupit přednostně.
  • Obchod se musí uzavřít ještě dneska. Prodejce brečí, že zítra pracuje jeho kolega a že by shrábnul celou provizi.
  • Nakonec se mi povede vyjednat slevu pouhé 3 tisíce, ale lepší jak nic. + Golf se golf prodal za 110 tisíc, místo slíbených 105 tisíc. Hrají divadlo, že se musí zeptat centrály a svého nadřízeného atd.

Financování od AAA Auto mělo nevýhodné úrokové podmínky a tak jsem financoval jinak. Podepisuji kupní smlouvu a chtějí další zálohu 5000 Kč. Fakt nechápu proč.

Peníze jim posílám hned, ale účetní v AAA Auto trvá dva dny, než si všimnou peněz na účtě.

Zbytek prodeje je už bezproblémový. Tiguan jsem si vyzvedl s prázdnou nádrží a svůj Golf jim prodal za dohodnutou cenu 110 tisíc. Taktéž s prázdnou nádrží.

První dojmy z auta?

  • Nejprve jsem si zvykal na větší rozměry auta, ale stačilo pár jízd a už bych nechtěl menší. Hlavně cestující na zadních na zadních sedačkách mají místo pro kolena. Dozadu se vejdou dve dětské autosedačky a jeden cestující. To v golfu nešlo.
  • Adaptivní tempomat a udržování v jízdních pruzích jsou příjemné funkce.
  • Masážní sedačka je nečekaný bonus.
  • Rozměry stejné jako Škoda Kodiaq.
  • Nemá bezklíčové startování a odemykání auta.
  • Občas falešné poplachy a upozornění na blížíce se překážku a náraz, který nenastane.
  • Mrzí mne, že nemá bezdrátové nabíjení telefonu a bezdrátové Apple CarPlay. Musí se připojit kabelem.
  • Chybí parkovací přední / zadní kamera. Jsou tu pouze parkovací senzory.
  • Vyšší spotřeba 8litrů na 100 km.
  • A výkon 110kW je naprosté minimum, příště alespoň 150kW.

Ale jinak hezké auto co splňuje co se od něj očekává. Doveze z bodu A do bodu B.

foto

SUV Hate

V mé sociální bublině na twitteru mne za nákup neekologického SUV rozcupují. Dle toho co čtu a sleduji na sociálních sítích bych měl auto prodat, nové nekupovat, jezdit vlakem, metrem nebo na kole. Ideálně na sdíleném kole. Pokud to bez auta nevydržím, tak bych si měl pořídit elektrické malé auto, které nebude zabírat tolik životního prostoru chodcům a cyklistům. Jo a vlastně do centra Prahy vůbec nejezdit. Nechat auto na odstavném parkovišti a pokračovat metrem.

Vypadá to, že si z těch názorů dělám srandu, ale opak je pravdou. Snažím se žít zeleně bez velké uhlíkové stopy jak jen to jde. Ale když má někdo 190cm, 2 děti a žije na vesnici bez MHD, tak to bez auta zkrátka nejde. Ne na úkor pohodlí a času. Zkoušeli jsme to.

  • Když jsme žili v Praze, tak jsem auto téměř nevyužíval. Na vše nám stačilo MHD, vlastní nohy a rozvoz nákupů rohlík.
  • Když už jsme někam jeli autem, tak byhlo auto plně využité - kočárek, 2 dospělí, jedno dvě děti.
  • Do práce nemusím jezdit každý den. To je plus pro uhlíkovou stopu.
  • Když už jedu do Prahy, plánuji cestu tak, abych nejel sám - spojím cestu do práce s jinou potřebou (nákup, zubař, výlet, převoz).
  • Máme v rodině jen jedno auto. Přitom u rodičů byly auta většinou tři, čtyři.
  • Ucpaná Praha mi vadí taky.

autor článku OS | datum publikování 17. October 2022 21:03 | Motorky, Auta, cestování a vše kolem nich… speciální kategorie Motorky a auta |

Kometáře

Zatím tu nejsou žádné (schválené) kometáře.

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.