Používám antivirus na osx? Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Používám antivirus na osx?

Počítačová bezpečnost mne vždycky zajímala. Antiviry, firewally, spyware a mnohé další. Jaký je aktuální stav? Používám antivir na svém macbook pro? IT Security. image of Používám antivirus na osx?

Nepoužívám žádný antivirus už od roku 2007

Nejlepší antivir je žádný antivir jsem napsal v roce 2007. Od té doby jsem sice změnil dvakrát operační systém na počítači (z Windows jsem přešel na Linux a pak i na MAC s OSX) a také si pořídil chytré zařízení (Windows Mobile, Android, Windows Phone, Apple iPhone). Ale jinak se nic nezměnilo, žádný antivir nepoužívám.

V březnu 2015 jsem switchnul na mac. Nyní v červenci 2017 jsem si zkusmo nainstaloval trial verzi antiviru pro mac, jestli něco najde. Nenašel vůbec nic, takže antivir jsem opět odinstaloval.

Proti virům nás chrání především bezpečné chování

  • Neinstalovat žádný warez
  • Nestahovat žádné pochybné programy
  • Udržovat systém aktualizovaný
  • Automaticky aktualizovat software
  • Neklikat na podezřelé odkazy
  • Vůbec neinstalovat děravou flash technologii.

Pokročilejší uživatelé mohou zkusit některý z pluginů, které zvyšují bezpečnost. Nejvíce asi NoScript případně ScriptSafe. Defaultně mám vypnuté všechny javascripty a jen si povoluji některé domény až když nefungují. Například tento web mozektevidi.net funguje plně bez javascriptu. Nepotřebuji ho zapínat pro čtení článků. Na druhou stranu např. Gmail bez javascriptu fungovat nebude.

Firewall

Další kapitolou je správně nastavený firewall.

foto

Je to více než důležité, protože pokud si jako PHP programátor necháte veřejný port 80, útočník na stejné síti si může prohlížet vaše projekty, spouštět skripty nebo si stahovat vaše git repozitáře.

foto

Soukromí a firemní data jsou důležitá, chraňte si je.


autor článku OS | datum publikování 26. July 2017 09:54 | články o IT bezpečnosti a obraně proti hackingu IT bezpečnost |

Kometáře

Zatím tu nejsou žádné (schválené) kometáře.

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.