Má první nomádská dovolená - Las Palmas, Kanárské ostrovy Mozektevidi.net - Mozektevidi.net.

Má první nomádská dovolená - Las Palmas, Kanárské ostrovy

Jen takový drobný souhrn věcí co mne zaujaly nebo překvapily na mé první digitálně nomádské dovolené, kterou jsem strávil 14 dní na kanárském ostrově Gran Canaria - Las Palmas. Digitální nomád 2016 image of Má první nomádská dovolená - Las Palmas, Kanárské ostrovy

Cože je to ta nomádská dovolená?

Jednoduše řečeno, na dovolené se více či méně pracuje. Já například pracoval jen 4 hodiny denně za hezkého počasí a naopak, když se mi chtělo pracovat nebo bylo venku ošlivo, tak jsem pracoval 10 hodin. (A samozřejmě také když to bylo potřeba a blížil se deadline).

Cesta na kanárské ostrovy

Ve středu večer jsem na poslední chvíli (typické) dorazil na letiště Václava Havla v Praze. Můj batoh měl o 2 kg víc, než bylo povoleno, ale byl jsem připraven nějaké věci vyházet v případě vážení. Nikdo nic nevážil a tak jsem si konečně posadil v letadle. Cestoval jsem jen s tím batohem. Na kanárské ostrovy jsem letěl s leteckou společností Ryanair a přestupoval v Londýně. Přistání bylo trochu tvrdší - bez potlesku.

Původně jsem myslel, že budu na další spoj čekat 5 hodin, ale nakonec kvůli časovému posunu to bylo 6 hodin. Ale to mi nevadilo, dal jsem si své první anglické pivo a pak i anglickou snídani. A mezi 1-4 hodinou jsem i pracoval. WiFi bylo zadarmo jen na jednu hodinu, takže jsem nejprve pracoval offline a pak jsem se jen připojil a změny pushnul na github.

V Londýně byly o hodně přísnější kontroly než v Praze nebo na kanárech, např můj batoh se rentgenoval 2x, protože jsem měl notebook a kindle přes sebe.

Když jsem konečně přistál na Kanárských ostrovech, vyhledal jsem autobusové nádraží. Autobus do města jezdí každou hodinu a tak jsem ho nechtěl zmeškat. Autobus vyrazil o několik minut dřív než byl rozpis. Hm, nechtěl bych na další čekat 10+60 minut jen kvůli tomu, že vyrazí dřív :)

Na poslední zastávce jsem vystoupil a přes offline navigaci našel své ubytování.

Na kanárských ostrovech a mé digitální nomádství

Ano, doma i v kanceláři mám 27” monitor s vysokým rozlišením, externí klávesnici a myš. Na nomádskou dovolenou nic z toho netahám, tažek se musím spokojit s 13” macbook pro. A víte co? Dá se to v pohodě přežít. Horší ergonomie je dobře kompenzovaná vyšší produktivitou. V hlavě pomáhá pocit “musím rychle udělat tu práci, mám na ni jen 4 hodiny” a taky pocit “až dodělám ten úkol, tak můžu jít ven”. A s temito pocity se dobře pracuje.

drink

Horší to bylo se stolem / židlí. Musel mi stačit nízký konferenční stolek a gauč.

Můj španělský hostitel uměl dobře anglicky i neměcky takže nebyl s domluvou žádný probléml. Společné prostory jsem sdílel s dalším digitálním nomádem - Andreasem z Rakouska. To je teprve extrémní digitální nomád - když někam cestuje tak vždy zůstane déle jak 2 měsíce - javascript programátor cestoval se svým teréním kolem a ve volném časem provozoval downhill. A o patro níže bydlel další člověk, Američan, ale netuším co dělal ani jak dlouho tam pobýval. Nebylo moc příležitostí si pokecat.

Hodně společného času jsem také trávil s českou a angličanem. S těmi jsem podnikl několik výletů, půjčili jsme si auto a navštívili například Roque Nublo.

roque nublo

Co se týče krajiny a prostředí, tak španělsko mne moc nezaujalo - pláže sice hezké, ale na koupání byla zima, hory krásné, chtěl jsem si půjčit motorku a projíždět se tam, ale 100€ na den bylo moc, když mám motorku doma. Ulice na mne působí takové oprýskané, zanetbané, občas smradlavé. Lidi na kanárských ostrovech jsou fajn, vždy se snaží pomoc když je potřeba.

Po práci jsem jezdil na kole, procházel si město, jel autobusem do historické části města (dům Kryštofa Kolumba), nebo jsme se potkávali v restauracích, chodili na společné obědy, podíval se na karneval a nebo se jen tak procházel po pláži a relaxoval.

Karneval

Když jsme šli druhý den na místní karneval, viděli jsme věci nevídané. Španělé rozhodně umí pařit, baví se intenzivně a bez alkoholu - i v přelidněném party stanu nebyla žádná fronta na drink.

barmanka

Masky také měli pestré a napaditější než je běžné v Čechách na karnevalu. Prostě párty jak má být. O to více mne překvapilo, že taková párty trvá se stejnou intenzitou celý měsíc, což jsem si do té doby nedokázal vůbec představit. Můj hostitel mi i půjčil nějaké své masky, takže jsem nemusel jít “za turistu” :).

karneval

Surfování

V práci občas surfuji na internetu. Po práci jsem šel surfovat na vlnách atlanského oceánu :)

surfování

No, moc mi to nešlo, chtělo by to mnohem více tréningu, ale stejně mne to bavilo. Oceán byl fakt mocný.

Návrat domů a další plány

Všechno hezké musí někdy skončit a to i má nomádská dovolená na kanárských ostrovech. Můj let do Prahy měl dvouhodinové zpoždění kvůli sněhové kalamitě v Praze. Zpátky jsem letěl přímým letem se Smart Wings a ten byl mnohem lepší než s Ryanair. Po přistání mne čekalo nemilé překvapení. -4 st cs příjemných 23st.

Btw, protože jsem měl více pohybu než obvykle v Praze, zhubnul jsem 2.5 kg :)

A jaké mám další plány? No, vzhledem k tomu že si kupuji motorku, budu více cestovat na motorce a méně pracovat na cestách, protože to se k motorce nehodí. A láká mne Asie a USA, takže někdy na podzim nebo příští zimu až v České republice zase klesnou teploty, chtěl bych třeba na Bali.


autor článku OS | datum publikování 6. March 2016 13:36 | Netzona.Cz s.r.o., Xhosting GROUP s.r.o. programování, podnikání Práce |

Kometáře

Zatím tu nejsou žádné (schválené) kometáře.

Přidej názor do diskuze

Pamatuj na to, že tvůj příspěvek o tobě něco vypovídá. O tom, jak jsi inteligentní, jak se chováš a kolik ti je let. Tak se podle toho chovej ;-)
Kometáře s neověřenou IP adresou čekají na ruční schválení. Pokud se některý kometář nezobrazí ihned, čeká na schválení, neposílejte komentář znova.